Page Peel Banner


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
Tűzijáték bombák PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2011. február 13. vasárnap, 17:52

Tűzijátékok tervezésekor a felhasznált anyagok gerincét a különböző kaliberű tűzijáték bombák alkotják. Kisebb lejátszásokhoz kisebb kalibereket használunk, jellemzően 50-100 mm-es űrméretig, míg nagyobbakhoz inkább 75 mm-től felfelé. Ahogy nő a tűzijátékra szánt összeg, azzal szinte arányosan tudunk a nagyobb kaliberek felé elmozdulni a tervezéskor. Ha lehet, akkor inkább nem a műsoridőt nyújtjuk, hanem a kalibereket emeljük. Közepes tűzijátékok jellemző bombakaliberei : 100-125-150 mm.

A bombák többségében gömb alakuak, de lehetnek hengeresek is, amelyeket cilinderes bombáknak hívunk. A hengeres bombákban némileg több az effektanyag, vagy többfélét is el tudnak bennük helyezni.

A bombákat az alsó részükre szerelt u.n. lökőtöltetek repítik a magasba. Ez lényegében egy kis papír, ill. nylon kosár, amelybe fekete lőport helyeznek. Indításkor ez a lőpormennyiség gyullad be, fejti ki a tolóerőt és ez gyújtja meg a késleltető zsinórt is, ami a bombatest felső részét köti össze a lökőtöltettel. Ez veti szét -megfelelő magasságban - magát a pirotestet az effektekkel.

A világ legnagyobb bombáját - melyet egy japán cég jegyez -  Ojiya városában "vetik be" évről évre egy tűzijáték fesztiválon. Átmérője kicsivel több mint 120 cm, súlya egy átlagos személyautóé. Bontási magassága 850 m és úgy hírlik, hogy 2 km távolságból nézve is betölti az eget. Az ekkora méretű bombák vetőcsöveit beássák a talajba, de ez a gyakorlat már 40 cm feletti méretektől is.

A fenti bomba kb. így fest az égen:

Egy pöttyet kisebb méretben (90 cm átm.)

Módosítás dátuma: 2011. március 28. hétfő, 17:31
 

Névnap

Ma 2022. augusztus 15., hétfő, Mária napja van. Holnap Ábrahám napja lesz.
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterma215
mod_vvisit_countertegnap189
mod_vvisit_counterezen a héten215
mod_vvisit_counterutolsó hét1078
mod_vvisit_countere hónapban2292
mod_vvisit_counterutolsó hónap4839
mod_vvisit_counterösszes nap1462724

Időjárás

Joomla! honlapJoomla! fórumJoomla! dokumentációJoomla! CommunityOSM honlapJoomla! MagazinJoomla.org.huJoomla!HírekJoomla!FórumJoomla! Wiki